Studiecirkel i skogsgruppen – kom med!

I vår skogsgrupp ägnar vi oss åt att bege oss ut i skogen, för att njuta av lummiga dungar, gammal skog med trolska skägglavar hängandes från gamla granar till att grilla korv över öppen eld och tillsammans fundera kring hur vi människor påverkar och formar skogen vi har omkring oss. Medan vi njuter av eldens värme funderar vi kring vår roll i ett ekosystem vars vedartade individer kan uppnå åldrar som vida överstiger vår föreställningsförmåga, både gällande det förflutna liksom framtiden, liksom vår stund på jorden.

I vår studiecirkel vill vi belysa aspekter kring hur skogen brukas och vad dess egna värde är, samt hur vi förhåller oss till skogen och hur vi kan njuta av den samtidigt som vi drar nytta av den. Vi vill belysa aspekter som ändrat skogens karaktär under de senaste århundradena, hur vi på ett positivt sätt varit delaktiga i dess utveckling genom att skapa gläntor för betesdjur och blomstrande ängar, liksom hur de lagar vi stiftat format dagens skog och hur de val vi gör idag formar framtidens skog.

Därför vill bjuda in alla medlemmar såsom intresserade att följa med oss ut i skogen vid följande tre söndagar för att föra ett utbyte kring följande teman: Lövskogens betydelse för den biologiska mångfalden

Vi beger oss ut i vår egen lövskogsdunge i jordbrukslandskapet, där Arvikabygdens Naturskyddsförening under de senaste åren ökat mängden död ved, gallrat ut gran och gynnat arter som är beroende av gamla lövträd, öppna och solbelysta gläntor och där marken återfår karaktären av en äldre trädbevuxen betesmark. Här är det meningen att spillkråkan, mindre eller tretåig hackspett skall trivas och finna bo, eller även den nästa utdöda vitryggiga hackspetten åter tittar förbi för en läcker larv eller två i ett gammalt lövträd om ett par år.

Träffpunkt: 16 mars 2025, klockan 10.00, Sulvikingen i Sulvik, för gemensam avfärd mot Årtakan. Samåkning kan ske från Arvika (kontakta Anders Lindgren, tel.: 070 964 29 22). Tag med något att grilla samt ett vedträ eller två för att få korvarna varma!

Biologisk mångfald i en kontinuitetsskog

Vi beger oss ut i en skog som de senaste 50 stått orörd. Skogen har aldrig blivit kalhuggen, utan här har enbart enstaka träd huggits under århundradenas gång. I skogen kommer vi att söka efter arter som är beroende av en trädkontinuitet och endast återfinns i en sådan skog, såsom motaggsvamp på marken liksom tallticka, grynig blåslav och garnlav på gamla tallar. Vi vill visa och berätta om skillnaderna mellan olika brukningsmetoder och hur det påverkar artsammansättningen i skogen, samt skönheten av att njuta av en skog man lever av, men inte kalhugger och skövlar för kortsiktiga vinster.

Träffpunkt: 30 mars 2025, klockan 10.00, Sulvikingen i Sulvik, för gemensam avfärd mot Årtakan. Samåkning kan ske från Arvika (kontakta Anders Lindgren, tel: 070 964 29 22). Tag med något att grilla samt ett vedträ eller två för att få korvarna varma!

Ägandeformens betydelse för skogens karaktär: historiens betydelse för den biologiska mångfalden i vårt skogslandskap

Vid denna träff beger vi oss ut i samma skog som två veckor innan, dock för att kasta ett öga på hur ägande och 1800-talets skiftesreformer, gränser som dragits genom skogen samt utvecklingen av skogsbruksmetoder påverkats skogens karaktär och dess artsammansättning. Vi rör oss bakåt i tiden och gräver fram gamla gränsrösen i sten, resta för 200 år sedan, för att förstå varför skogen ser ut som den gör idag – med en stor biologisk mångfald i en kontinuitetsskog på den ena sidan av gränsröset och med inga träd eller ingen skog alls på den andra, kalhuggna sidan. Vi vill belysa hur skogens finansiella värde förändrats genom de senaste århundradena och hur detta påverkat skogens karaktär och dess biologiska värden, samt betydelsen av hur vi människor förhåller oss till skogen och hur vi kan och varför vi bör förena finansiella och biologiska värden i framtiden.

Träffpunkt: 13 april 2025, klockan 10.00, Sulvikingen i Sulvik, för gemensam avfärd mot Årtakan. Samåkning kan ske från Arvika (kontakta Anders Lindgren, tel.: 070 964 29 22). Tag med något att grilla samt ett vedträ eller två för att få korvarna varma!

Vid frågor eller funderingar samt för anmälan att delta kontakta: Anders Lindgren, 070 964 29 22 eller Andreas Arndt, 073 320 31 65

Välkommen önskar vi i Skogsgruppen Arvikabygdens Naturskyddsförening