artkunskap

Myndigheter och föreningar erbjuder många kurser och föreläsningar digitalt, de flesta gratis. Här har vi samlat en del tips; observera att vi inte granskat vare sig pedagogik eller sanningshalt.

Naturskyddsföreningen har redan 20 november en lunchföreläsning: Vad tusan är biologisk mångfald? Klicka här för att komma till hela utbudet. SNF lägger ut filmer och har bloggen Skarpt läge: ”Vad händer med 2020-talets miljöpolitik? Vi granskar makthavare, reder ut myter och håller dig uppdaterad om de senaste snackisarna i politiken”.

Skogsstyrelsen erbjuder också kurser bland annat om aktiv naturvård den 10 december och 12 december 2024.

Självklart är Naturvårdsverket en källa till information. Verket har sorterat denna i rubriker som allemansrätten, arter och artskydd, avfall, buller, invasiva främmande arter, plast, miljöbalken och samhällsansvar.

Det är lätt att glömma Havs- och vattenmyndigheten i sitt sökande efter kunskap. De har en underrubrik ”Arter och livsmiljöer” och en annan ”Fiske och handel” exempelvis. Under rubriken Vägledningar finner du råd och regler för små avlopp, vattenkraft och dammar, badvatten, kalkning och mycket annat.

Jordbruksverket har också information nyttig för SNF-are. Prova deras information om växter. Givetvis har Jordbruksverket också vägledningar samt en blogg om mat, livsmedelsstrategi för Sverige: Den svenska maten.

Även Folkhälsomyndigheten har intressanta texter om sådant som hälsoskydd och miljöhälsa.

Prova även Världsnaturfondens material under rubriken Lär dig mer på förstasidan. Som många andra har Världsnaturfonden material riktat till lärare, men vi andra kan givetvis använda oss av det också.